Blog ‘La gata perduda’

Descubreix el dia a dia de l’evolució del projecte

«LA GATA PERDUDA»

La gata perduda és la primera òpera de la línia comunitària del Liceu Opera Prima. Veïnes i veïns del Raval participaran i co-crearan aquesta òpera que es representarà els dies 5 i 7 d’octubre de 2022 al Liceu. Participaren en totes les àrees de desenvolupament d’una producció operística des de la part artística a la tècnica formant equip amb artistes i els professionals del teatre.

COM SERIA UNA OPERA SOBRE EL RAVAL? – Accedeix a Liceu+ i crea el teu usuari per a poder visualitzar el video

LA IMATGE

Aquest són els cartells de La gata perduda co-creats per estudiants de l’Escola Massana Centre d’art i de disseny i creatius del Centre Ocupacional Sínia.

Al blog de COSinia podeu llegir les experiències dels creatius del centre ocupacional.

Les alumnes de l’Escola Masana i els creatius de Sinia expliquen com ha sigut el procés de cocreació dels cartels..

EL GRAN COR DE «LA GATA PERDUDA»

El Raval és el barri amb major densitat d’entitats per habitants d’Europa. Onze de les corals existents el barri s’han afegit el projecte La gata perduda. Un grup molt heterogeni que reflecteix el mateix barri.

Cor de dones de Xamfrà
Korraval Evolution
Cor Kudyapi
Musicals’ Choir
Trencacors
Cor Drassanes
Cor Turull

Els cantaires del Cor del Liceu envien un missatge d’ànim els i les cantaires de La gata perduda.

Estrenem l’himne del Raval

Amb motiu del Festival Raval(s), el dissabte 6 de novembre a la Plaça dels Àngels és celebrava un Concert Coral de barri, que finalitzava amb el cant conjunt «Som del Raval» d’Arnau Tordera, un fragment de l’òpera comunitària La Gata Perduda.

Som del Raval, 6 octubre 2021

Uns dies després amb motiu de l’encesa de les llums de Nadal de la ciutat, les corals de La gata perduda tornava a interpretar «Som del Raval» per a totes els i les barcelonines.

Proves per interpretar al personatge de la gata

Dones relacionades amb el barri del Raval i no professionals del cant, fan una audició al Liceu pel rol de La Gata a l’òpera comunitària i participativa. Dia d’emoció, concentració i nervis.

Primer assaig del cor de «La gata perduda»

Tots els cantaires de La gata perduda han fet el primer assaig grupal a l’Escola Collaso i Gil sota la direcció musical d’Alfons Reverté i la coordinació coral de Cristina Colomer. Els dotze cors del Raval participants es troben per a primera vegada.

BUTLLETÍ MENSUAL «OPERA PRIMA»

Aquesta eina ens permet donar a conèixer tots els nivells del projecte mes a mes. Un butlletí mensual dinàmic i atractiu que es pot sol·licitar a operaprima@liceubarcelona.cat

Per facilitar la comunicació amb les comunitats del barri els i les mediadores del Servei de mediació cultural i intercultural del Districte de Ciutat Vella i voluntaris enregistrant el contingut del butlletí en tagàlog, urdu, àrab, amazigh i bengalí. Us presentem a alguns d’ells:

¡Hola a tots! Sóc Mohammad Ekhlas Uddin Jamir. Ciutadà espanyol d’ascendència bangladeshià. He estat vivint amb la meva família al barri del Raval durant gairebé 18 anys, una zona multicultural en el Districte de Ciutat Vella. El Teatre Liceu és el meu lloc favorit entre els molt llocs per divertir-me i intercanviar cultura. Vaig allà sovint. També és la meva passió ajudar els inmigrantes que viuen a Espanya amb consells sobre immigració. Per això tinc una pàgina a Facebook i un canal de Youtube verificats. Quan estic lliure, escric molt, llegeixo llibres, intento estar al costat de la gent de la comunitat i surto amb la meva dona i fills.

Sóc Asim Razzaq, Mediador Intercultural i Comunitari i col·laboro en la traducció a l’urdu dels àudios del butlletí. Sóc del Pakistán. Porto 20 anys vivint a Catalunya. Des del primer dia que sóc aquí he tingut un fort vincle amb el barri de Raval. Viscut al Raval uns 5 anys però sempre hi he treballat. M’agrada molt llegir llibres, artículos, la política internacional i passar els caps de setmana amb la família. Una altra afició que tinc és viatjar, sobretot a zones de muntanya.

Sóc l’Asma Ochan,  vaig néixer a Nador i amb 8 anys vaig arribar a la ciutat de Barcelona, des de llavors he viscut sempre aquí amb la meva família, i fa 3 anys que treballo al Raval, un barri que ha marcat molt positivament la meva trajectòria professional. M’agrada molt descobrir indrets nous i viatjar a través de la lectura i la naturalesa, especialment la muntanya i el mar.  

EQUIP DE PROFESSIONALS ARTÍSTICS

Opera Prima desenvolupa un model de treball creatiu a tres bandes: la comunnitat, artistes i el propi equip del Liceu.

La dramaturga Victoria Szpunberg va escriure el llibret de La gata perduda.  A aquesta entrevista a la ràdio comunitària Ràdio Rambles ens parla del proces d’escriptura del llibret.

L’ Arnau Tordera es el compositor de La gata perduda. En aquest vídeo ens interpreta un fragment de l’òpera, a piano, durant la presentació del projecte al Liceu al febrer 2021.

L’ Alfons Reverté, director musical de La gata perduda ens parla del projecte a Ràdio Rambles conduïda per Cristina Colomer de l’Escola de Músics coordinadora dels cors per aquest projecte.

Ricard Soler Mallol, director escènic de La gata perduda presenta amb l’equip creatiu el projecte de direcció d’escena. Un moment ple d’emoció. Arranquen els processos de cocreació escenogràfica, vestuari i audiovisual creatiu amb el barri del Raval.

DIÀLEG COMUNITARI

Opera Prima articula diferents accions per a propiciar el diàleg, contacte i vincle Raval-Liceu i Liceu-Raval.

La Fundació Tot Raval col·labora en el projecte de La gata Perduda a través la dinamització comunitària, posant en contacte a veïns, veïnes i organitzacions del barri amb el teatre per motivar a la participació en el projecte.

Amb motiu de la Festa Major del Raval, el juliol 2021, el teatre ofereix visites guiades als seus espais tècnics. De les visites participen col·lectius i entitats del barri. 

Alguns dels cors de La gata perduda com el Cor de dones de Xamfrà i entitats del barri del Raval com Fundació Surt o Diàlegs Interculturals de Dona van gaudir de l’assaig de l’òpera Rigoletto. Heus aquí dos testimonis.

LiceuApropa organitza múltiples sessions d’Òpera a l’abast a on de la mà de Musicòlegs i músics de l’orquestra del Liceu es presenta a diverses entitats les òperes de la programació regular que posteriorment presenciaren el teatre. És una oportunitat única per aprofundir a l’òpera i una experiència intima amb música en directe.

Els cartels de «La gata perduda» arriben al Raval

En forma de postals, els cartels creats per Sínia i Massana ja són al barri gràcies a voluntaris del projecte que les han començat a distribuir entre comerços, entitats socials i equipaments culturals. La distribució continuarà els propers mesos.

Hi tornem a ser: arriba el 2n model al barri! Gràcies la feina dels voluntaris de La gata perduda hem tornat al barri del Raval a repartir entre comerços, entitats socials i equipaments culturals, el 2n model de postal co-creat per creatius del Centre Ocupacional Sínia i estudiants de l’Escola Massana.

Trobada sobre el procés creatiu d’escriptura del llibret i la partitura.

Victòria Szpunberg, dramaturga i autora del llibret original de La gata perduda i Arnau Tordera I, compositor de l’òpera, acompanyats per Víctor Garcia de Gomar, director artístic del Liceu, van compartir una sessió sobre el procés creatiu d’escriptura del llibret i la partitura.
Sessió a foyer del Gran Teatre del Liceu, maig 2022

ESCENOGRAFIA «LA GATA PERDUDA»

L’escenògraf Adrià Pinar ens presenta la proposta per «La gata perduda».

Adrià Pinar presenta l’escenografia
Maquesta de l’escenografia

L’escenògraf Adrià Pinar ha ideat el terra de La gata perduda com un gran mural del barri del Raval, un gran mapa que serà intervingut per sis artistes de carrer en col·laboració amb joves de l’entitat Impulsem, sota la curadoria de Street Art Barcelona (Arnau Galery ).

Aquesta intervenció artística tindrà lloc al barri del Raval, al pati Mossèn Puig del CCCB, entre els dies 20 i 26 de juny de 2022i es permetrà l’accés de públic de 10 a 11.30h i de 19 a 20.30h.

Alumnes de la cooperativa Impulsem
Vista amb dron

VESTUARI «LA GATA PERDUDA»

Presa de mides al Liceu als cantaires dels cors pel vestuari de La gata perduda sota la mirada de Montse Amenós, figurinista de l’òpera. Les més de 250 dones i hommes que composen el Cor del Raval de » La gata perduda» han estat mesurats per l’equip de vestuari del teatre.

El Cor del Raval i la proposta de vestuari

Montse Amenós, figurinista de «La gata perduda» ha dissenyat una proposta de vestuari molt especial pel gran cor que representa al barri del Raval. Volen agrair els més de 260 veïns i veïnes del Raval que han permès que els seus rostres il·lustren el vestuari del Cor del Raval a La gata perduda així com al Casal de Barri del Raval i l’Escola Massana per acollir les sessions. I a l’equip que ho ha fet possible: Jordi Guillumet i les estudiants de la Facultat Blanquerna Clara Soto, Anna Gil i Martha Jordan..

Cor del Raval, Montse Amenós

Montse Amenós ha coordinat la confecció del vestuari que en el cas del Cor del Raval s’ha fet els taller de Top Manta a Can Batlló i el dels solistes per part de Dona Kolors.

El Magnat, Montse Amenós
La gata, Montse Amenòs

Presentem els veïns i veïnes al Cor Raval

En arribar a l’assaig al Liceu els i les cantaires de «La gata perduda» han trobat sobre les seves cadires els missatges de les cares que porten al seu vestuari. Cada veí i veïna participant ha compartit: quin és el seu lloc d’origen, quina és la seva relació amb el barri del Raval i alguna cosa d’ell o ella mateixa que volgués compartir.

«EL CABARET DE LA GATA», visibilització del procés de creació de l’òpera

«El cabaret de la gata«, l’esdeveniment al març 2022, que ha permès al públic presencial i per streaming descobrir en quin moment es troba el procés creatiu de «La gata perduda» i els seus protagonistes. Es va gaudir d’actuacions en directe i gràcies al projecte europeu TRACTION, connexions amb altres escenaris. 

Pots accedir a traves de LICEU+ creant un usuari

RESUMEN ARGUMENTAL EN LECTURA FACIL

Entre les eines d’accessibilitat a les que comptarà la presentació de «La gata perduda» s’ha co-creat el resum en Lectura Fàcil, entre estudiants de segon curs del grau superior d’integració social, de Sistemes alternatius i augmentatius de comunicació, de l’INS Miquel Tarradell, i l’Associació Lectura Fàcil, Ho trobes a la web del Liceu.

ASSAJOS AL BARRI DEL RAVAL

Durant molts mesos els cors que componen el Cor del Raval a «La gata perduda» han assajat a l’Esola Collado i Gil, sent un espai fonamental pel desenvolupament del projecte.

Assaig d’escena
Assaig musical

«La gata perduda» finalitza els assajos el barri del Raval amb una darrera convocatòria molt especial a la sala de ball La Paloma.

La Paloma

REPLICA DEL GAT DE BOTERO

Dins de la proposta artística de l’escenògraf Adrià Pinar s’inclou la realització d’una rèplica del gat de Botero com a part de la «comparsa de la gata». L’escultura és un nou procés de col·laboració artística, en aquest cas, entre el pintor i escenògraf José Menchero i alumnat de l’Escola Massana.

SUBCORS ACTE II

L’acte II de «La gata perduda» és un acte que mostra el barri del Raval en tota la seva diversitat i complexitat. Victòria Szpunberg crea uns subcors entre els quals es troben: el Cor Rumba, Cor Hip-Hop, Cor Heavy Punk, músics de carrer i els Bevedors del Marsella.

Cor Canta interpreta els Bevedors del Marsella
Leandro i Jose, Bar Makinavaja, son part del cor Heany-punk
Cor Rumba, associació Carabutsi

ASSAJOS AL GRAN TEATRE DEL LICEU

La sala d’assaig Mestres Cabanes acull els assajos de «La gata perduda» unes setmanes abans de l’estrena. Sala està situada sobre la sala principal i, per tant, té les mateixes dimensions que aquesta.

Assajos a la sala Mestres Cabanes, Gran Teatre del Liceu
Assajos a la sala Mestres Cabanes, Gran Teatre del Liceu
Ricard Soler, director escènic, Anna Macau, coreògrafa, Inés García ajudant de direcció i part dels ballarins i ballarines.
Joan Sáez, interpreta al Secretari

ASSAJOS AMB ORQUESTRA

L’orquestra de “La gata perduda” esta formada per alumnes del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu.

PROGRAMA DE MÀ «LA GATA PERDUDA»

El programa de mà inclou iinteressants articles de professionals implicats al projecte, la fitxa tècnica, artística i l’extens repartiment d’aquesta òpera a més d’altres elements que permeten conèixer millor aquesta ambiciosa aventura.

Homelessfonts és una iniciativa de la Fundació Arrels que consisteix en crear tipografies a través de la lletra manuscrita de persones que viuen al carrer. Han cedit l’ús d’aquestes tipografies per les cites del programa de mà de «La gata perduda».

WEB EXPERIENCE «LA GATA PERDUDA»

Vols conèixer com s’ha gestat aquesta òpera? Vols descobrir a algunes de les persones implicades? A la web experience es presenta el procés d’aquest projecte a través d’un mapa d’entitats i professionals i uns guies amb diferents relacions amb el projecte. Una web per mirar i escoltar a la que pots construir el teu propi relat.

DOCUSÈRIE «LA GATA PERDUDA»

TV3 ha realitzat un seguiment del procés de creació de l’òpera amb i sobre el Raval. La pots descobrir a la docusèrie «La gata perduda» a on a través de quatre capítols i de la mà de l’equip artístics, veïns i veïnes i treballadors del Liceu et submergires al projecte.

Pots accedir a través de Liceu+ creant el teu usuari.

LA FUNCIÓ COMPLETA: «LA GATA PERDUDA» AL LICEU

Ja pots veure la funció completa que va tenir lloc a l’escenari del Gran Teatre del Liceu els dies 5 i 7 d’ctubre: gaudeix de «La gata perduda»!

Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar